asdasdas
0,00 zł

0 prod.

x
Nie dodano żadnych produktów.
Przejdź do Kasy
Rola mikroflory jelitowej w odchudzaniu

Mikroflora jelitowa, na którą składają się tryliony bakterii, wydaje się w istotny sposób wpływać na ilość energii odzyskiwanej z pożywienia i magazynowanej w ustroju. Wykazano, że otyłość zmienia skład flory jelitowej, ponadto w jelitach otyłych ludzi bytują inne rodzaje bakterii, niż w jelitach osobników szczupłych.

Mikroorganizmy stwierdzane u osobników otyłych mają większą zdolność odzyskiwania energii z pożywienia, co sugeruje, że mikroflora jelitowa jest czynnikiem przyczyniającym się do różnic w masie ciała. Niedawno wykazano, że dieta bogatotłuszczowa, zwiększając w jelitach odsetek mikroorganizmów zawierających lipopolisacharydy (LPS), zwiększa stężenie LPS w surowicy. Ponadto stwierdzono, że endogenna endotoksemia wywołana podskórną infuzją LPS prowadziła do wzrostu glikemii i insulinemii na czczo oraz do zwiększenia masy ciała, a obserwowany efekt był podobny do efektu wprowadzenia diety bogatotłuszczowej. Powyższym zmianom towarzyszył wzrost stężenia wskaźników stanu zapalnego, wzrost ilości trójglicerydów wątrobowych i wzrost wątrobowej insulinooporności. Interesujące było spostrzeżenie, że dieta bogatotłuszczowa zmienia skład flory, a w szczególności zmniejsza liczbę bakterii z gatunku Bifidobacterium. U myszy pozostających na diecie wysokotłuszczowej selektywne zwiększenie liczby Bifidobacterium poprzez zastosowanie oligofruktozy, prebiotycznego błonnika (czyli nie ulegającego strawieniu, podlegającego selektywnej fermentacji składnika pokarmowego zmieniającego skład mikroflory jelitowej) zmniejszało nasilenie endotoksemii i obniżało stężenie cytokin zapalnych trzewnej tkanki tłuszczowej oraz poprawiało tolerancję glukozy i indukowaną podaniem glukozy insulinosekrecję.

Mechanizmy warunkujące korzystny wpływ prebiotyków i mikroflory jelitowej na zaburzenia metaboliczne są nadal słabo poznane. Sugerowano, że namnażanie niektórych bakterii (np. z gatunku Bifidobacterium) w następstwie fermentacji błonnika pokarmowego (np. oligofruktozy) wpływa na skład uwalnianych w jelitach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które z kolei poprawiają sprawność bariery jelitowej i zmniejszają jej przepuszczalność. Może to prowadzić do zmniejszenia endotoksemii, osłabienia procesów zapalnych i zaburzeń metabolicznych. Inny, interesujący mechanizm, tłumaczący przede wszystkim związek z metabolizmem glukozy i cukrzycą, opisano na podstawie wyników badań, w których wykazano, że oligofruktoza zwiększa produkcję i wydzielanie glukagonopodobnego peptydu 1 (GLP-1) oraz, że do przeciwcukrzycowego działania oligosacharydów niezbędny jest czynny receptor GLP-1. Stwierdzono również, że u ludzi zdrowych oligofruktoza zwiększa uczucie sytości. Aby wyjaśnić, czy powyższe spostrzeżenia mają związek z modulacją składu mikroflory proksymalnego odcinka okrężnicy niezbędne są dalsze badania.

Z przedstawionych badań wynikają trzy ważne informacje. Po pierwsze, mikroflora jelitowa odgrywa istotną rolę w odzyskiwaniu energii z pożywienia oraz w jej magazynowaniu w organizmie gospodarza. Po drugie, modulacja mikroflory jelitowej poprzez wprowadzenie do diety składników zwiększających ilość niektórych gatunków bakterii, np. wzbogacenie diety w oligofruktozę w celu zwiększenia ilości bakterii z gatunku Bifidobacterium, działa korzystnie, ponieważ zmniejsza nasilenie endotoksemii i stanu zapalnego oraz poprawia insulinosekrecję, insulinowrażliwość i tolerancję glukozy. Po trzecie, prebiotyk - oligofruktoza - zwiększa uczucie sytości poprzez zwiększenie produkcji GLP-1. Wszy stkie powyższe spostrzeżenia otwierają nowe możliwości badań nad mechanizmami analizowanych patologii, które mogą znaleźć zastosowanie w nowych metodach leczenia otyłości i cukrzycy u ludzi.

Strefa pacjenta Masz pytania? 503 174 650
Przesyłka

Darmowa przesyłka przy zakupach powyżej 1000zł

Płatność

Płatności w naszym sklepie obsługuje DotPay